DSV auttaa Marimekkoa valloittamaan maailmaa

DSV:n Vantaan logistiikkakeskuksesta lähtee päivittäin tuhansia Marimekko-tuotteita ympäri maailmaa. Logistiikkakumppanilta vaaditaan paljon, sillä lifestyle-valikoima on laaja ja sesonkeja useita. 


Teksti Matti Välimäki
Kuvat ja videot Roope Permanto


Marimekon logistiikkajohtaja Ville Pitkänen myhäilee, sillä yrityksellä menee hyvin. Ikoninen brändi on pystynyt muuntautumaan ja löytämään uusia asiakasryhmiä. 

– Pitkän aikavälin tavoitteenamme on kasvaa vuosittain 15 prosenttia. Maailmalla on paljon mahdollisuuksia ja mielenkiintoa tuotteitamme kohtaan, hän toteaa.

Kiinnostus Marimekkoon näkyy myös DSV:n Vantaan logistiikka-keskuksessa. DSV hoitaa Marimekon Euroopan verkkokaupan ja toimitukset suurille b-to-b-asiakkaille. 

– Koronan myötä verkkokaupan suosio kasvoi ja siitä tuli uusi normaali, Pitkänen kertoo.

Marimekon logistiikkajohtaja Ville Pitkänen (vas.) ja DSV Solutionsin myyntijohtaja Toni Palmumaa tekevät tiivistä yhteistyötä.

Lisäarvopalvelujen määrä on kasvussa
DSV Solutionsin myyntijohtaja Toni Palmumaa muistelee, että kun yritykset aloittivat yhteistyönsä vuonna 2020, tavallista arkea ehdittiin elää vain pari viikkoa, ennen kuin pandemia sulki väliaikaisesti myymälöitä ja myynti siirtyi tilapäisesti lähes kokonaan verkkokauppaan.

– Jouduimme DSV:llä hylkäämään kaikki alkuperäiset suunnitelmat ja mukauttamaan toimintamme täysin uuteen normaaliin. Myöhemmin tilanteen hallinnassa auttoi toki myös investointi Autostore-varastoautomaatioon. Se on helpottanut resursointia ja nopeuttanut läpimenoaikoja.

Marimekon toimintaan liittyy paljon erilaisia lisäpalveluita. Niiden määrä on kasvamassa entisestään.

– Kun kuluttaja-asiakas tilaa vaikkapa pari metriä Marimekon kangasta, se mitataan ja leikataan logistiikkakeskuksessa määrä-mittaan. Tukkuasiakkaiden vaatimuksiin voi kuulua esimerkiksi uudelleenpakkaamista ja tuotteiden tarroituksia. Erilaisten töiden kirjo ja määrä vaihtelee hyvin paljon, Palmumaa mainitsee.

Kun kuluttaja-asiakas tilaa vaikkapa pari metriä Marimekon kangasta, se mitataan ja leikataan logistiikkakeskuksessa määrämittaan.

Trendit edellyttävät joustavuutta
Marimekon ja DSV:n yhteistyötä värittävät myös kolmen tuote-linjan sesonkimallistot ja kampanjat – ja se, että kuluttajan mieltymyksiä on vaikea ennustaa tarkasti.

– Laadimme koko ajan ennusteita tuotteiden menekistä, mutta lopulta asiakkaat tekevät omat valintansa. Taannoin esi-merkiksi uuden denim-mallistomme suosio pääsi yllättämään meidät iloisesti. Logistiikkakumppaniltamme vaaditaan paljon joustoa, Pitkänen kuvailee.

Kun asiakas tekee verkkokaupassa tilauksen, se on keskimäärin perillä jo seuraavana arkipäivänä.

Marimekko ei ole vain perinteinen muotitalo, kuten suuri yleisö saattaa joskus luulla. Vaatteiden lisäksi yrityksen valikoimaan kuuluvat kodinsisustuksen tekstiilit, liinavaatteet ja keramiikkatuotteet. Lisäksi tulevat vielä laukut ja erilaiset asusteet, kuten pipot ja huivit.

– Jatkuvan mallistomme lisäksi meillä on kodintuotteissa kaksi sesonkimallistoa ja muodissa, laukuissa sekä asusteissa neljä mallistoa vuodessa. Lisäksi tulevat kevään ja syksyn ystävänmyyntikampanjoiden sekä joulun myyntipiikit, Pitkänen kertoo.

Marimekko lupaa tilaukset kuluttajalle neljässä arkipäivässä.

– Kun asiakas tekee verkkokaupassa tilauksen, se on keskimäärin perillä jo seuraavana arkipäivänä, Palmumaa mainitsee.

Avointa ja suoraa yhteistyötä
Marimekko ja DSV palaveeraavat viikoittain vähintään kolmesti, sesonkiaikoina jopa päivittäin. Keskusteluissa käydään läpi muun muassa tavarantoimittajilta tulevia lähetyksiä sekä kysyntäennusteita.

– Vaadimme DSV:ltä paljon, mutta he ovat suoriutuneet tehtävistään erinomaisesti. Mikä tärkeintä, yhteistyö on hyvin avointa ja kehitysideoita annetaan puolin ja toisin. Meidän operatiiviset ihmisemme puhuvat suoraan DSV:n operatiivisten ihmisten kanssa ja päinvastoin. Tämä suora ja välitön yhteistyömalli on onnistumisen avain, Pitkänen kuvailee.

DSV on pystynyt täyttämään hyvin Marimekon tiukat vastuullisuustavoitteet.

Lupaus laadusta, vaatimus vastuullisuudesta
Pitkänen miettii, että myös itse pakkaus, sen perille toimittaminen ja avaaminen luovat osaltaan Marimekon brändiä. Pakkauksen on kerrottava asiakkaalle korkeasta laadusta, mutta samalla sen on oltava ekologinen.

– Pakkauksen on oltava fiksun näköinen, helposti avattava, ja tuotteiden sen sisällä pitää olla kivassa järjestyksessä. Mutta esimerkiksi pahvia ei saa olla liikaa, vaan juuri sopivasti, hän kuvailee.

DSV hoitaa myös verkkokaupan palautukset.

– Vaadimme DSV:ltä paljon, mutta he ovat suoriutuneet tehtävistään erinomaisesti, toteaa Ville Pitkänen.

– Verkkokaupan volyymin kasvaessa tärkeäksi muodostuu myös se, että saman pakkauksen voi hyödyntää mahdolliseen palautukseen.

Pitkäsen mukaan DSV on pystynyt täyttämään hyvin Marimekon tiukat vastuullisuustavoitteet.

– Etsimme koko ajan uusia keinoja, joilla voimme pienentää koko arvoketjumme, myös rahtien ja varastotoimintojen päästöintensiivisyyttä. Meille on tärkeää, että esimerkiksi DSV:n logistiikkakeskus toimii hiilineutraalisti ja että DSV:n pääkaupunki-seudun jakeluissa käytetään biopolttoaineita hyödyntäviä autoja.

Marimekko ja DSV solmivat äskettäin uuden kolmen vuoden pituisen sopimuksen.

– DSV:n näytöt olivat sen verran vahvat, että sopimus oli helppo tehdä. Kehitämme ja syvennämme nyt yhteistyötämme entisestään, Pitkänen toteaa. 


Maailman ensimmäisiä lifestyle -brändejä

  • Marimekko on suomalainen lifestyle- ja design-yritys, joka tunnetaan ennen kaikkea omaleimaisista -kuvioistaan ja väreistään. 
  • Yhtiön tuotevalikoima sisältää korkealuokkaisia vaatteita, laukkuja ja asusteita sekä kodintarvikkeita sisustustekstiileistä astioihin. 
  • Kun Marimekko vuonna 1951 perustettiin, sen ennennäkemättömät painokankaat antoivat sille vahvan ja ainutlaatuisen identiteetin. 
  • Vuonna 2024 yhtiön liikevaihto kasvoi 5 prosenttia ja oli 182,6 miljoonaa euroa. 
  • Liikevaihtoa nostivat erityisesti vähittäismyynnin kasvu kaikilla markkina-alueilla sekä tukkumyynnin kasvu Aasian-Tyynenmeren alueella ja Skandinaviassa.