Baby under studietiden

Graviditeten var en glad överraskning för sjuksköterskestuderande Melissa Heenbatantirige. Studierna tillsammans med en baby har gått överraskande bra, fastän situationen ekonomiskt sett inte är lätt.

”Det kan inte vara sant”, funderade Melissa Heenbatantirige, 24, när graviditetstestet visade positivt ifjol. Helsingforsbon Melissa studerade nästsista året till sjukskötare och hade redan planerat följande års studier. Meningen var att avlägga några kurser, göra lärdomsprovet och praktisera i operationssalen. Att få barn var inget aktuellt, i alla fall inte ännu.

”Efter den första förvirringen fick jag en väldigt bra känsla, och det var klart att jag skulle föda barnet. Jag började genast fundera hur jag skulle ordna med studierna och göra praktiken. I operationssalen gör man treskiftsarbete, så jag bestämvde snabbt att praktiken får vänta”, berättar Melissa.

”Jag tror att jag slutligen bara missade en föreläsning på grund av förlossningen.”

Melissa övervägde också att ta ett mellanår.

”Jag mådde ändå bra under nästan hela graviditeten, och gjorde så många kurser som möjligt på förhand. Ibland glömde jag till och med att jag var gravid. Under slutet av graviditeten blev det mera utmanande att röra sig på campus och jag var nog rädd att förlossningen skulle sätta igång medan jag var i skolan. Som tur blev det inte så”, berättar Melissa.

Att kombinera studier och babyvardag ledde även på förhand till etiska funderingar.

”Jag funderade om jag kan vara tillräckligt närvarande för mitt barn om jag studerar samtidigt. Däremot har jag ganska få kurser kvar i detta skede och de sker på distans på grund av coronaepidemin, så jag tänkte att jag i alla fall försöker göra resten av kurserna under babyåret.”

Melissas baby föddes i januari, precis vid rätt tidpunkt. Endast en vecka efter förlossningen gick hon redan på föreläsningar – med babyn i famnen.

”Hittills har allt gått överraskande väl och enkelt. Det beror säkert på att babyn är så lugn och sover mycket. Jag tror att jag slutligen bara missade en föreläsning på grund av förlossningen”, berättar Melissa.

Läs också: Så här skaffar du en moderskapsförpackning

Melissa vauva sylissään.
Melissas och babyns gemensamma studievardag har gått smidigt, eftersom babyn är lättskött och sover bra enligt Melissa.

Läroanstalten positiv till studerandes föräldraskap – ”Man ser bebisar på föreläsningar”

Enligt Melissa har även läroanstalten varit positiv till att studerande har bebisar.

”Ofta ser man små och även lite större bebisar på föreläsningarna. Därför var jag inte alls rädd för att jag inte skulle kunna ta med babyn och studera även med ett litet spädbarn”, funderar hon.

Melissa och barnets pappa är särbor, men vardagen underlättas av att pappan är med i bilden och att stödnätverk finns vid behov. Babyvardagen har också underlättats av att Melissa även studerar till barnsjuksköterska: att ta hand om babyn har hela tiden känts lätt och naturligt.

”Mitt drömyrke är anestesisjukskötare för barn, men arbetet är rätt krävande och skiftena är långa. Det kommer säkert en tid för det senare när mitt barn har blivit större. Jag har nog redan haft nytta av mina studier och mina egna intressen i babyvardagen, eftersom jag vet hur babyn utvecklas och vad som är normalt för utvecklingen.”

Moderskapet lärde Melissa att sänka ribban för studierna – ”Ofta räcker det med mindre”

Det har gått överraskande bra att kombinera studierna och babyvardagen, men någon egentlig moderskapsledighet har Melissa inte hunnit ha.

”Visst känns det ibland som en balansgång mellan studielivet och babyvardagen, speciellt om babyn har magbesvär under en föreläsning. På förhand trodde jag ändå att det skulle vara tuffare, men babyn är väldigt lättskött och jag skulle inte byta bort en enda stund.”

Att koncentrera sig under föreläsningarna kräver också annan planering än förut.

”Man måste lära sig att göra många saker samtidigt. Förut har jag bara gått i skolan för min egen skull, nu måste jag försöka lära mig samtidigt som jag ansvarar för en annans behov”, skrattar Melissa.

Melissa asettaa kirjaa kirjahyllyyn,
Melissas studier är redan på slutrakan. Hon har kvar bland annat lärdomsprov och praktik.

Dessutom har Melissa blivit tvungen att vara överseende mot sig själv i babyvardagen.

”I vanliga fall har jag varit van vid att koncentrera mig helt på studierna, försöka få bra vitsord och hålla en viss nivå. Nu har jag fått lära mig att sänka ribban lite. Ofta räcker det också med mindre. När man har sprungit på föreläsningar och jobb i flera år med håret på ända är det helt bra att ta det lite lugnare emellanåt.”

Utöver distansstudier underlättas vardagen av kamratstöd.

”Min studiekamrat fick barn bara ett par månader före mig, och det har varit roligt att dela både vardagen som gravid och småbarnsförälder med henne. Vi beslöt oss också för att göra lärdomsprovet tillsammans när vi märkte att vi kommer så bra överens på grund av vår livssituation”, berättar Melissa.

Läs ock

Melissan mukaan opintojen ja vauva-arjen yhdistämisessä on helpottanut se, että erilaisten etuuksien hakeminen sekä vauvanhoidon perusteet ovat tulleet jo opintojen ja töiden kautta tutuiksi. så: När barnets födelse närmar sig – svar på vanliga frågor

Enligt Melissa har kombinationen av studier och babyvardag underlättats av att ansökan av olika förmåner samt grunderna i babyvård redan var bekanta genom studier och jobb.

Familjen blev större, inkomsterna sjönk – lönen byttes mot FPA:s förmåner

Babyvardagen har inte bara varit avslappnat hemmamys. Enligt Melissa har det varit utmanande att upprätthålla den redan knappa studerandebudgeten.

”Den ekonomiska situationen har orsakat gråa hår. Normalt har jag arbetat vid sidan av studierna, och emellanåt har jag arbetat väldigt mycket. Nu har inkomsterna sjunkit rätt dramatiskt”, berättar Melissa.

För tillfället består Melissas inkomster av studiestöd, allmänt bostadsbidrag, moderskapspenning och barnbidrag. För studerande ligger föräldrapenningens belopp ofta på miniminivå, och så är det även för Melissa.

”I praktiken är inkomstnivån den lägsta, men hushållets storlek växte. Visst klarar man sig på det här. Jag kan ändå inte höja inkomstnivån. Jag har ingen chans att arbeta med en så här liten baby, och jag vill egentligen inte göra det heller i detta skede. Babyn är slutligen liten bara en kort stund, och jag vill vara så närvarande som möjligt för henne”, berättar Melissa.

Studiepenningen får automatiskt en liten försörjarförhöjning när studerande får tillökning i familjen. Med barnet växer den studerandes hushåll, vilket i sin tur påverkar det allmänna bostadsbidragets belopp. Justering ska ansökas för bostadsbidraget när barnet föds.

Enligt Melissa var det enkelt att ansöka om justering.

”Tack vare jobbet visste jag mycket om olika servicesystem. Utan tidigare kunskap hade stödet som samhället erbjuder säkert känts mer komplicerat”, berättar hon.

Melissa istuu sohvalla vauva sylissään.
Distansstudierna underlättar vardagen, eftersom babyn lätt att tas med på distansföreläsningar.

Melissa hade kunnat ta examen från yrkeshögskolan redan vid slutet av året tack vare påskyndade studier. Det sista studieåret blev ett babyår och planerna sköts upp lite. Nu siktar Melissa på att ta examen våren 2022, på samma gång som resten av studiegruppen.

”Som tur är det bara fråga om en liten försening och man måste vara skonsam mot sig själv. Nu studerar jag på babyns villkor och vardagen har sin gång. Jag vill göra den sista praktiken först när babyn redan är lite större och klarar sig bättre utan mig, för då får jag inget dåligt samvete. Man hinner nog ta sig in i arbetslivet i den här branschen”, säger Melissa.

Tre bilder längs vägen

Melissa kotonaan vauvan kanssa.

Melissas 3 tips om att kombinera babyvardag och studier

1. Sikta på stressfrihet. Det är inte alltid lätt att kombinera studier och babyvardag, så det lönar sig att göra ditt eget hem och studiemiljön så stressfri som möjligt.

2. Ta hand om dig själv. Det lönar sig att ta hand om sin egen kapacitet. Redan under graviditeten är det bra att försöka sova så mycket som möjligt och under barnsängsperioden lönar det sig att sova och vila när barnet sover. Sömnen är oregelbunden med en baby, vilket ökar dess betydelse. Ta hjälp av ditt stödnätverk, och om du inte har ett stödnätverk kan du via rådgivningen få hemhjälp för barnfamiljer för att underlätta vardagen och möjliggöra egen tid samt tid för studier.

3. Ta hjälp av studerandevårdens tjänster. Om studierna blir onödigt utmanande under graviditeten eller efteråt, är det bra att komma ihåg att skolan erbjuder stöd. Om man vill fortsätta studierna kan man vanligtvis skräddarsy studieplanen efter behov.

Hur påverkar babyn den studerandes FPA-förmåner?

  • Man kan få studiestöd samtidigt som familjeförmåner, såsom till exempel föräldrapenning. Då betalas föräldrapenningen emellertid vanligtvis med minimibelopp. Studiestödet påverkar inte stödet för hemvård.
  • Familjeförmåner kan även påverka studiestödet: skattebelagda familjeförmåner beaktas som inkomst vid inkomstkontrollen av studiestödet.
  • En studerande som är försörjare till ett minderårigt barn är berättigad till studiepenningens försörjarförhöjning. Antalet barn eller hos vem barnet bor har ingen inverkan på försörjarförhöjningen. Man behöver inte ansöka om försörjarförhöjningen separat, utan stödet beviljas på basen av uppgifterna i befolkningsregistret. Studiestödets försörjarförhöjning är 100,99 euro per månad. Försörjarförhöjningen inkluderas i studiepenningen som betalas ut till den studerande.
  • De tillgängliga studiestödsmånaderna är ganska få, så det lönar sig inte att använda stödmånaderna under familjeledigheten om man inte studerar.
  • Den studerande behöver inte anmäla sig som frånvarande till läroanstalten för att få lyfta familjeförmåner. Moderskapsledighet, faderskapsledighet eller till exempel föräldraledighet kan inledas till exempel mitt i terminen eller läsåret enligt familjens egen situation.
  • Studerande kan ha rätt till räntebidrag för den tid de får föräldrapenning. Ansökan görs med blanketten Ansökan – Räntebidrag OT 7r (PDF).

Som sakkunnig Suvi-Maaria Heinäsmäki, planerare vid FPA

Öppna grafen i ett nytt fönster för att se den i ett större format.

Läs mer på FPA:s webbplats

Text Pi Mäkilä
Redigering Jenni Juntunen
Bilder Roope Permanto
Fotografier i familjealbumet Melissa Heenbatantirige
Bildredigering Satu Karppinen