Turvallisuusalan tradenomi tekee ratkaisevat asiat juuri oikein

Helsingin kaupungin liikennelaitoksella työskentelevällä Markus Lustigilla on ainutlaatuinen näkymä siihen, miten kaupunki toimii. Häiriöt näkyvät kaikille ja niitä halutaan välttää.

Aamulla on hetki rauhallista aikaa. Työsuojelupäällikön ja turvallisuusasiantuntijan tuplaroolissa työskentelevä Markus Lustig ehtii tutustua päivän ohjelmaan ja purkaa sähköposteja kahvikupin äärellä. Sitten alkaa tohina. Tehtävälistalla on paljon asioita ja lisää tulee tasaista tahtia.

– Tekeminen on meillä HKL:llä hyvin laaja-alaista. Kuljetamme ihmisiä raitiovaunuilla ja metroilla sekä pidämme kunnossa kaluston ja paljon kaupunki-infraa, kuten metroasemat ja -tunnelit, raitiovaunupysäkit ja -kiskot. Meillä on myös isoja uudisrakennushankkeita, Lustig kertoo.

Hänen työhönsä kuuluu suunnittelua, lakisääteisten asioiden hoitamista, kokouksia, tavoitteiden toteutumisen seurantaa ja raportointia, kehittämistyötä, talotason ohjeiden kirjoittamista ja päivittämistä. Välillä erilaiset katselmukset, työhygienia- ja radonmittaukset tai työtapaturmat saavat Lustigin jalkautumaan työpöydän äärestä. Oman työnsä ohella hän toimii turvallisuuspäällikön sijaisena lomien ja muiden poissaolojen aikana.

Turvallisuusasiantuntijuus on kattavaa ja sirpaleistakin. Se vaatii monien asioiden ja ilmiöiden hallintaa lakien tuntemisesta turvallisuuden kehittämisen menetelmiin. 
– Käytännössä turvallisuusasiantuntijan ja työsuojelupäällikön roolien välinen raja on häilyvä ja usein on vaikea sanoa, kummassa roolissa milloinkin toimin. Roolit myös tukevat monella tavalla toisiaan.

Työssäni tarvitaan paineensieto- ja oppimiskykyä sekä uteliaisuutta.

Turvallisuusalan tradenomille parhaita työpäiviä ovat ne, jolloin ei tapahdu mitään erityistä, Markus Lustig sanoo.

Joka päivä jotain uutta

Hektisiä ovat etenkin häiriöpäivät. Liikennehäiriöitä aiheuttavat esimerkiksi kolarit, onnettomuudet, väkivaltatilanteet, raitiotien yläpuolisten ajolankojen putoaminen tai se, että joku horjahtaa asemalaiturilta metrokiskoille.

– Parhaita päiviä työssä ovat ne, kun ei tule ensimmäistäkään huonoa uutista. Saan hyvän fiiliksen myös siitä, kun iso projekti pomppaa eteenpäin tai pystyn auttamaan jotakuta ratkaisemaan haastavan tilanteen, Lustig sanoo.

Hän aloitti HKL:n turvallisuusasiantuntijana viime vuoden elokuussa. Työsuojelupäällikön tehtävät hän otti vastaan tämän vuoden huhtikuussa aikana, jolloin koronaviruspandemia nosti ensimmäisen aallon. Koronavirus on tuonut työhön paljon lisähaasteita, säännölliset koordinaatiokokoukset, maskikäytäntöjä ja paljon muuta. Kuljettajien taukotiloissa on jaettu porukkaa eri tiloihin ja kunnossapidossa ihmisten vaihtuminen ryhmästä toiseen on minimoitu. Siihenkin on varauduttu, jos taukotuvallinen kuljettajia joutuu karanteeniin.

– Haastavaa on ollut, mutta olen oppinut valtavasti siitä, millainen virus tämä on ja miten sen kanssa toimitaan. Minussa asuu pieni tutkija ja tykkään siitä, että saan oppia joka päivä uutta.

Tällä hetkellä Lustig tekee etätöitä kotoa käsin. Normaalioloissa hän istuu toimistolla kuuden hengen turvallisuusyksikössä.

– Olemme selvinneet koronasta yllättävän hyvin, eikä työntekijöillämme ole toistaiseksi ollut yhtään työpaikalta saatua tartuntaa. Toivon silti, että korona väistyisi ja pääsisimme takaisin entiseen normaaliin, hän sanoo.

Miksi Markus on Tradenomien jäsen?

Aivot tuulettuvat metsässä ja jäällä

36-vuotias Lustig kokee saaneensa turvallisuusalan tradenomiopinnoista hyvän ja laajan perusosaamisen turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.

– Koulutus tarjosi monipuoliset valmiudet tehdä työtä erilaisissa ympäristöissä ja vaihtuvissa tilanteissa, hän toteaa.

Lustigin työ yli tuhat ihmistä työllistävässä kunnallisessa liikelaitoksessa on vaihtelevaa ja inspiroivaa.

– Talo tarjoaa mahdollisuuksia kehittymiseen ja kouluttautumiseen. Pääsen kehittämään toimintoja ja osallistumaan isojenkin kokonaisuuksien toteuttamiseen.

Mottoni on jääkiekosta tuttu ”maaleja ei mokata ja isoja ei munita”. Eli ne asiat, mitkä ratkaisevat, pitää tehdä oikein ja kunnolla.

Omasta jaksamisestaan mies pitää huolta liikkumalla ja rentoutumalla kirjojen parissa. Lustigilla ja hänen vaimollaan on kaksi kultaista noutajaa, Sisu ja Aada, jotka tarvitsevat lenkitystä monta kertaa päivässä. Fyysistä kuntoa ylläpitää myös jääkiekkoharrastus.

– Pelasin A-junnuksi asti, mutta nykyään toimin jääkiekkoerotuomarina. Tuomarointi on suoraviivaista hetkessä toimimista ja ratkaisut tehdään sekunnin murto-osassa. Se on erinomaista vastapainoa tietotyölle, joka vaatii paljon pohdintaa ja pitkiä ajatuspolkuja.

Kolme kuvaa työpäivästä

Markuksen 3 nopeaa vastausta:

 1. Mitä valmiuksia työssäsi tarvitaan?
  Paineensietokykyä, monipuolisuutta, nopeaa omaksumis- ja oppimiskykyä, uteliaisuutta. Iso hyöty on myös siitä, jos ymmärtää ihmisen mielen toimintaa ja erilaisia oppimistapoja. Se auttaa saamaan opin perille, kun koulutan, esimerkiksi miten ja miksi vaarojen arviointia tehdään.
 2. Mitä haluaisit osata paremmin?
  Työhyvinvointi on itselleni nyanssitasolla vieras. Siellä on osaamisessa eniten syvennettävää.
 3. Onko sinulla jokin motto, jota noudatat?
  Jääkiekosta tuttu ”maaleja ei mokata ja isoja ei munita”. Eli ne asiat, mitkä ratkaisevat, pitää tehdä oikein ja kunnolla. Keskityn niihin asioihin, joilla oikeasti on väliä, ja jätän epäolennaisten asioiden hiomisen sikseen.

Näitä Tradenomien palveluja Markus on käyttänyt

 • Tradenomiopiskelijat tarjoaa must- ja kultatason jäsenilleen räätälöityä uraneuvontaa. Uravalmentaja auttaa esimerkiksi CV:n tai LinkedIn-profiiin päivittämisessä ja pohtii opiskelijan kanssa eri uravaihtehtoja.
 • Työpaikan yt-neuvottelujen yhteydessä Tradenmien työsuhdejuristilta voi kysyä mieltä askarruttavista asioista. Digijuristi neuvoo 24/7.
 • Liitto järjestää koko ajan erilaista koulutusta. Markus on hyödyntänyt etenkin neuvottelu- ja esiintymistaidon koulutuksia.

Teksti: Pirkko Tuominen

Kuvat ja videot: Ville Rinne